Escriure símbols i diacrítics en Emacs

https://i0.wp.com/www.princeton.edu/~chaol/theme/emacs-logo.png Sóc usuari novell d´Emacs, i cada cop m’agrada més. Quan vaig estar a la Xina em vaig comprar un netbook (Asus Eeepc) i només té teclat americà. El primer que vaig fer va ser posar-li Gnu/Linux (Ubuntu) i configurar-li la possibilitat del “compose”, així puc escriure usant la tecla que he predifinit (Alt-right) per poder composar lletres. En el cas d´Emacs no m’anava la tecla compose, així que la ç o les lletres accentuades eren una mica complicades d’escriure en català amb el preuat Emacs.

Això ha estat així fins que he llegit l’article Diacritics in Emacs de la pàgina masteringemacs.org. Així que he pres unes notes i he fet proves en Emacs que escric a continuació. Emacs té suport compert per Unicode, i també diferents mètodes d’entrada permetent que Emacs pugui treballar amb diverses llengües. A l’emacs tenim tres mètodes per inserir símbols i diacrítics: Unicode Code Points, Character Composition i Multilingual Text Input.

Unicode Code Points:

Per usar aquest mètode fem C-x 8 RET i escrivim el codi hex o el nom, també podem teclejar TAB per llistar les possibles opcions. Així podem escriure:

⌨ fent C-x 8 RET KEYBOARD 
⌢ fent C-x 8 RET FROWN

Character Composition:

Una altra manera d’escriure usada, en especial per diacrítics, és usar el sistema semblant a l’anterior: C-x 8 Per exemple, per escriure ç fem C-x 8 , c i per escriure ó fem C-x 8 ‘ o Per llistar possibilitats tenim l’opció C-x 8 C-h i per llistar tots els caracters accentuats C-x 8 ‘ C-h

C-x 8 ' SPC  '
C-x 8 ' '   ´
C-x 8 ' A   Á
C-x 8 ' i   í
C-x 8 ' y   ý

Multilingual Text Input.

Per activar el mode d’entrada en altres llengües amb emacs només cal activar-ho i desactivar-lo amb C-\ o M-x toggle-input-method. A la barra inferior quedarà marcat el mètode que estem usant, per exemple el mode que uso per escriure en català és “latin-1-prefix” i queda a sota marcat

-1>U:**- :

Qua s’activa podem escriure els accents de forma habitual com ara:

é ho fem amb 'e
è ho fem amb `e
ç ho fem amb ~c
' ho fem amb 'SPC

Per poder canviar entre diferents modes d’escriure podem fer-ho teclejant amb C-x RET C-\ o M-x set-input-method. Així per exemple podem triar escriure en:

xinès: C-x RET C-\ i triant chinese-py i ja podem escriure en xinès 你好!
japonès: C-x RET C-\ i triant japanese i ja podem escriure ひらがな
àrab: C-x RET C-\ i triant arabic i ja podem escriure ع ث ر ة

i una llarga llista de llengües amb caracters diferents…

Fins i tot podem usar per escriure diacrítics amb llenguatge Tex, C-x RET C-\ i triant tex i ja podem escriure:

\`a dóna à
\"o dóna ö
\=a dóna ā
\o dóna ø 
\ss dóna ß
\d{a} dóna ạ 

o fins i tot símbols matemàtics:

\sum dóna ∑
\div dóna ÷
\frac12 dóna ½ 
\gamma dóna γ

A més a més, tenim que podem usar altres formes d’entrades com IPA, sgml, i un llarg etc. Només cal C-x RET C-\ i TAB per a que surti una llista llarga de possibilitats.

font: Diacritics in Emacs

Anuncis

Posted on 10/09/2011, in català, Emacs. Bookmark the permalink. 2 comentaris.

 1. També m’estic iniciant amb Emacs i he passat per la mateixa experiència. La meva solució (cutre) ha estat (sense cap RET):
  C-x 8 `a
  Després de queixar-se, Emacs respon a l’àrea de missatges “à is undefined” i, a partir d’aquí, ja puc escriure qualsevol caràcter directament al buffer fins que tanco la sessió.

  • Al final, l’opció que uso més habitualment és fer-ho teclejant amb C-x RET C-\ i triant l’idioma, per exemple per escriure en català uso “latin-1-prefix”
   L’Emacs és aquella eina que cada cop m’agrada més, i li vaig trobant més opcions!
   Gràcies per comentar! 😀

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: